Vzdrževanje parketa – čiščenje in poliranje odvisno od površinske zaščite

 

Redno, predvsem pa pravilno vzdrževanje parketa bo pripomoglo k temu, da bo vaš parket ostal lep in vam služil še dolgo časa. Navodila za vzdrževanje parketa pa so odvisna od površinske zaščite. Oljen parket lahko negujemo že s tedenskim čiščenjem parketa. Pri rednem pomivanju parketa je potrebno vodi dodati posebno čistilno sredstvo, ki neguje oljen parket. Parket kakšno leto po polaganju znova naoljimo, nadaljnje vzdrževanje parketa pa je odvisno od kakovosti olja, ki ga uporabljamo. Temnejši parket praviloma zahteva manj vzdrževanja, svetlejše parkete pa je potrebno premazati večkrat na leto. Pomembno je, da obnovitveno oljenje parketa opravimo, preden so tla popolnoma obrabljena in ostanejo brez zaščitenega sloja, saj takšnemu parketu zelo težko povrnemo prvotni videz.

 

vzdrževanje parketačiščenje in poliranje parketa


Površina lakiranega parketa je zelo odporna, saj sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage. Čiščenje lakiranega parketa vključuje posebna lakiranim površinam namenjena čistila, čisto površino pa občasno lahko premažemo tudi z negovalnim premazom. Mesta, kjer je obraba večja, na primer pod stoli ali pri vratih, pogosteje osvežimo in dodatno zavarujemo s posebej za to namenjenimi voski. Vzdrževanje parketa zajema tudi manjša popravila poškodb s posebnimi barvnimi kiti ali voski.
Glede na obrabo tal je potrebno tudi poliranje parketa, ki ga izvedemo na približno dva meseca. S sredstvom za poliranje parketa na parketu ustvarimo sloj, ki ščiti lak pred obrabo.


Vsakih nekaj let nastopi čas za temeljito popravilo parketa


Temeljita obnova parketa je smiselna takrat, ko je površina resnično dotrajana oziroma poškodovana. To pomeni, da so na njej udrtine, povsod so vidne praske, sloj laka je odstranjen, parket pa postaja sivkast in dovzetnejši za umazanijo. Kljub temu, da je obnova parketa enostavna, je brušenje, poliranje in lakiranje parketa zagotovo najbolje zaupati mojstru. Ta bo uporabil kakovostne brusilne stroje, predvsem pa ima veliko prakse in znanja. Po temeljiti obnovi bo tudi vsakodnevno čiščenje in vzdrževanje parketa precej lažje.
Obiščite nas.